Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Uitvaartbegeleiding voor en rond  mensen met een verstandelijke beperking

Mensen met een verstandelijke(meervoudige) beperking vragen speciale zorg. Bij hun uitvaart of die van een familielid of groepsgenoot is het belangrijk om de emotionele en de logistieke kant extra aandacht te geven en goed te begeleiden. Voor bewoners het overlijden concreet maken en met hen, met familie en medewerkers samen toewerken naar een mooi afscheid is een eerste stap naar een goede rouwverwerking.
Dankzij onze jarenlange ervaring in onder andere het begeleiden van deze bijzondere doelgroep, zijn we in staat in te spelen op wat zich aandient.

Wat kunnen wij?

Als het om de eigen uitvaart gaat en hij/zij woont in een instelling, worden uitvaart wensen, als het goed is, in het zorgplan van de bewoner opgeschreven. Deze wensen vormen het uitgangspunt voor de uitvaart, samen met de wensen van de familie. Het is belangrijk ook de begeleiders en medebewoners daarbij te betrekken. Zij kennen de overledene vaak al langere tijd en kunnen meehelpen aan een mooie invulling van het afscheid.

Voorzorg:

Wij begeleiden bewoners individueel, in groepsverband, teams en familie met als doel angst weg te nemen zodat sterven een natuurlijke plek krijgt in het leven.
De begeleiding is afgestemd op de vraag.

Samen het afscheid vormgeven

Om de rouwverwerking van familie, groepsgenoten en medewerkers te optimaliseren is het volgens ons zinvol, om alle betrokkenen bij het afscheid te betrekken. Het regelgesprek is een mooi moment om bij elkaar te zijn. Met ouders, maar ook bijvoorbeeld met de clustermanager, de pastor en een medewerker van de leefgroep. Besproken worden dingen die geregeld moeten worden tussen dat gesprek en het tijdstip van de begrafenis of crematie. Een ieder kan wensen aangeven en welke bijdrage hij of zij wil leveren. Als ouders niet willen dat de zorginstelling een rol speelt bij het afscheid, dient dit uiteraard gerespecteerd te worden. Maar de uitvaartbegeleider kan ouders wel attenderen op de wens van de zorginstelling om betrokken te worden. Zo kan een mooi afscheid plaatsvinden waarbij er plek is voor de emoties van alle nabestaanden, ieder op zijn eigen wijze.
Labyroos slaat de brug tussen de verschillende partijen.

Opbaring

Tijdens het eerste gesprek komt ook de opbaring aan de orde. Thuis opbaren kan een goede en vooral rustige manier van afscheid nemen zijn. Maar wat is het thuis van de overledene? Soms willen ouders hun kind bij hen laten opbaren. Begrijpelijk. Maar medebewoners krijgen hierdoor niet de mogelijkheid om in de vertrouwde omgeving afscheid te nemen. Door in de eigen kamer op te baren krijgen medewerkers en bewoners de kans om op hun eigen wijze afscheid te nemen. Als de ouders dit niet willen, kunnen de mensen van de zorginstelling wellicht toch een moment de gelegenheid krijgen om afscheid te nemen in het ouderlijk huis, al is het waarschijnlijk niet haalbaar voor iedere medebewoner om te reizen, of geeft de vreemde omgeving extra spanning. Of de keuze maken om de overleden bewoner de eerste dag in de instelling op te baren, daarna bij ouders.

De afscheidsplechtigheid

Fijn als groepsgenoten aanwezig zijn bij de dienst. Het is belangrijk dat er wordt nagedacht over de eventuele bijzonderheden. Bijvoorbeeld logistieke consequenties: er zullen bewoners zijn die in een rolstoel zitten. Daarnaast zijn er groepsgenoten met geluiden of spontane reacties tijdens de plechtigheid.
Leveren groepsgenoten een bijdrage aan de dienst, wat vraagt het van begeleiding, wat willen ouders? Wanneer de bewoners iets gaan doen, kan dit anders verlopen dan dat tijdens de voorbereiding is afgesproken. Vaak kost het meer tijd. Dat is iets om mee te nemen in de planning.

Het overlijden begrijpelijk maken voor bewoners


Door verhalen vertellen, door spelvormen, door gesprek en zintuigelijk beleven kan het feit dat een bewoner is gestorven, begrepen worden. Zeker het daadwerkelijk ervaren dat een groepsgenoot koud voelt, niet meer praat, heel stil ligt, de serene sfeer in de kamer, draagt bij aan het besef dat hij of zij er nooit meer zal zijn.

Nazorg voor familie, team en medebewoners die betrokken zijn bij het stervensproces van een bewoner

Na de intensieve periode wat een stervensproces met zich meebrengt is er de leegte, het gemis en zijn er vragen.
Individueel en met elkaar praten verzacht de eerste pijn. Er zijn verschillende andere vormen denkbaar. Wij kunnen bijeenkomst(en) begeleiden of na verloop van tijd een herdenking vorm geven.
Labyroos begeleidt ook de as verstrooiing, of urn bijzetting.

Website laten maken door Modual | Open cookie voorkeuren